ca

L'aïllament serà “molt greu” en les víctimes del masclisme

2020-04-02


El confinament tindrà un impacte "molt greu" en les dones que viuen en una situació de violència masclista. Així ho indica la psicòloga especialitzada en violència de gènere de l'Institut de la Ment Elsa Rodríguez, que valora que si l'aïllament s'allarga durant dos mesos el dany serà encara més greu. "Serà un problema molt gran, mai ens havíem trobat en una situació com aquesta i s'haurà de fer un estudi per valorar el dany ocasionat, sobretot perquè elles no poden controlar res, estan en perill i no poden parlar amb ningú, la sensació de vulnerabilitat és molt forta", exposa Rodríguez.

Per contra, considera que el confinament "és terrible perquè aquestes situacions són estressants per a tothom i això fa que els agressors estiguin més irritables: no tenen cap control sobre la situació, esclaten quan volen i sense que hi hagi una raó vàlida". A més, indica que, si la parella té fills en comú, encara és més complicat: "En els casos amb custòdia compartida sovint són els fills qui reben aquesta violència física, psicològica o econòmica. És important que la mare es quedi amb els infants per protegir-los, però els homes no volen col·laborar en moltes ocasions."

És per això que Rodríguez va posar en relleu el paper que té la població en la lluita contra la violència de gènere. "Si sentim crits o cops hem de trucar a la policia, és la nostra responsabilitat ajudar les persones. De vegades s'entén com un problema de dos, però no és així, és un problema de la societat. Si no col·laborem, l'estem perpetuant", afirma amb contundència. "Molta gent pensa que la dona es troba en aquella situació perquè vol i no perquè no pot sortir-ne. No es pot jutjar una dona que es troba en aquesta situació", subratlla l'especialista.

   Quant a les víctimes, recomana que es mantinguin en contacte amb familiars i amics i que truquin al 181 o enviïn un WhatsApp al +376 606 181.